Peter Coolen is verpleegkundig specialist-ggz bij en groepspraktijk van huisartsen. Hij is er een voorstander van om de behandelmogelijkheden van psychische klachten in de huisartsenzorg te verbreden. Dit vereist een goede samenwerking tussen huisartsenzorg, ggz-instellingen en de gemeenten.

‘De huisartsenzorg anno 2021 ziet er volledig anders uit dan enkele decennia geleden. Waar ooit de huisarts alle ballen in de lucht probeerde te houden (hetgeen ook vaak lukte), zien we nu multidisciplinaire huisartsenzorg.

De laatste nieuwkomer hierin is de verpleegkundig specialist ggz. De functie van verpleegkundig specialist ggz geeft een aanvulling op de behandelmogelijkheden en sluit aan bij de holistische benadering binnen deze setting.

De laatste jaren zijn naar schatting ongeveer dertig verpleegkundig specialisten-ggz als pioniers werkzaam in de huisartsenzorg. Om meer inzicht te krijgen in deze functie en de ervaringen hiermee startte HAN University of Applied Science een oriënterend onderzoek naar de toegevoegde waarde, knelpunten en kritische succesfactoren van de verpleegkundig specialist-ggz in de huisartsenzorg. (De resultaten hiervan zijn onder meer hier te vinden en onderaan dit artikel via ‘gerelateerde publicaties’.)

Vanuit het hedendaagse adagium ‘de juiste zorg op de juiste plek’ ben ik er een voorstander van om de behandelmogelijkheden van psychische klachten in de huisartsenzorg te verbreden.

Inherent hieraan is dat de grenzen bewaakt worden. Ik ben er een voorstander van om deze mogelijkheden op casusniveau te bekijken, zodat we maatwerk kunnen blijven leveren.

Goede samenwerking tussen huisartsenzorg, de ggz-instellingen en de gemeenten/WMO is hiervoor nodig. Alleen door deze samenwerking kunnen patiënten de behandeling krijgen die hen verder helpt. Ik ben van mening dat hier nog veel winst te behalen is.’

Lees de volledige column van Peter Coolen.

Peter Coolen is verpleegkundig specialist-ggz bij de groepspraktijk huisartsen Nederweert. Sinds 8 jaar is hij gastdocent bij de Hogeschool Zuyd, MANP. Hij is betrokken bij het onderzoek naar de functie van verpleegkundig specialist-ggz in de huisartsenzorg (InEen, Stichting KOH en HAN University of Applied Science).

Bron: Dé Verpleegkundig Specialist, nr. 2, juni 2021