Nivel en onderzoeksorganisatie Panaxea gaan onderzoek doen naar taakherschikking in de forensische geneeskunde.

De forensische geneeskunde staat onder grote druk vanwege een groeiend tekort aan forensisch artsen. Andere zorgprofessionals, zoals basisartsen, verpleegkundig specialisten en physician assistants, kunnen mogelijk taken overnemen van forensisch artsen om deze zorg toegankelijk te houden. Maar ook voor deze beroepsgroepen geldt krapte op de arbeidsmarkt.

Het onderzoeksproject gaat in kaart brengen welke taken, op welke wijze, onder welke omstandigheden door welke zorgprofessional kunnen worden uitgevoerd.

De uitkomsten van het onderzoek bieden handvatten om capaciteitsproblemen in de forensische zorg, maar ook in algemene zin in de zorg, met taakherschikking op te lossen.

Denk je mee?

Afstemming met het veld is een belangrijke voorwaarde voor het formeren van succesvolle taakherschikkingsscenario’s.

Ben je betrokken bij de organisatie van de forensische geneeskunde en wil je meedenken met dit project? Neem dan contact op met programmaleider Lilian van Tuyl: l.vantuyl@nivel.nl

Over het onderzoek

Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw als onderdeel van het programma Forensische Geneeskunde. De uitvoering van dit onderzoek vindt plaats vanuit een samenwerkingsovereenkomst tussen het Nivel en Panaxea, een onderzoeksorganisatie met kennis over het innoveren van de zorg. Het onderzoek gaat 18 maanden duren.

Bron en meer informatie: Nivel.nl

Lees meer over taakherschikking.