In dit artikel uit vakblad Dé Verpleegkundig Specialist een uiteenzetting van de resultaten van onderzoek naar het potentieel van VS’en en PA’s in de anderhalvelijnszorg.

Het verplaatsen van medisch-specialistische zorg in het ziekenhuis naar de patiënt thuis of naar een gezondheidscentrum/huisartsenpraktijk/(wijk)kliniek wordt aangeduid als anderhalvelijnszorg.

Zijn verpleegkundig specialisten en physician assistants een mogelijk alternatief voor medisch specialisten en huisartsen in het verlenen van anderhalvelijnszorg? Kan de inzet van VS’en en PA’s in anderhalvelijnszorg de gezondheidszorg kwalitatief hoogwaardig en toegankelijk houden?

In dit artikel worden de resultaten van onderzoek naar het potentieel van VS’en en PA’s in de anderhalvelijnszorg gepresenteerd. Er is onderzocht op welke wijze VS’en en PA’s werkzaam zijn in anderhalvelijnszorg, wat de haalbaarheid is (inclusief belemmerende en bevorderende factoren voor implementatie) en wat de (ervaren) effecten zijn. Ook zijn enkele casestudies beschreven. In het artikel is er aandacht voor het praktijkvoorbeeld VS wondzorg/dermatologie in het ‘Ziekenhuis op wielen’. Het onderzoek is uitgevoerd door het lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Download hier de PDF uit Dé Verpleegkundig Specialist, nr. 1, maart 2021.

Leestips: