Hoe ziet het beroep van de PA er in het buitenland uit? Wat is hun benaming, hoe ziet de opleiding eruit, wat verdienen ze? Het Canadese platform ‘The PA Life’ zocht het uit.

Sinds enkele jaren heeft het beroep van de Physician Assistant wereldwijd een vlucht genomen. In zeker vijftien landen werken zorgverleners in een functie die vergelijkbaar is met die van de Nederlandse PA.

Een artikel op de Canadese website ‘thepalife.com’ biedt een overzicht van de landen waar PA’s werkzaam zijn, zoals in bijvoorbeeld Canada, Verenigd Koninkrijk, Nederland, India, Liberia en Saudi Arabië. In totaal gaat het om 15 landen.

De ontwikkeling van deze beroepsgroep is nog niet overal even vergevorderd, maar het gaat in dit overzicht om zorgverleners die onder supervisie werken van een arts.

Naast ‘quick facts’, zoals de precieze benaming, opleidingen, aantal PA’s werkzaam in de zorg, salarisindicatie e.d., volgt een korte beschrijving van de ontwikkeling van het beroep in het desbetreffende land.

Zo blijkt dat in Canada het beroep van de PA 40 jaar geleden van start ging in het leger tijdens de Koreaanse oorlog. Het huidige PA-concept werd in 1984 in Canada geïntroduceerd en in 2002 verder gemoderniseerd.

In Ghana werken drie groepen PA’s: medisch geschoolde assistenten, tandartsassistenten en anesthesie verpleegkundigen. Ze zijn vooral werkzaam in de eerstelijnszorg op het platteland.

In Afghanistan werd in 2010 een PA-opleiding van een jaar opgezet, in een poging het enorme tekort aan medisch personeel sneller op te lossen. PA’s werken vooralsnog alleen in het leger.

Benieuwd naar de facts & figures van uw collega’s in het buitenland? Bekijk hieronder de infographic.

Het volledige artikel kunt u lezen op de website van The Physician Assistant Life.

Bron: www.thepalife.com 

Infographic: Countries Where Physician Assistants Can Work Around the World

Download hier de infographic: Countries Where Physician Assistants Can Work Around the World