Mary Groeneveld en Saskia Kobes van huisartsenpraktijk Wateringse Veld hebben de Patient Centricity Award 2020 gewonnen voor hun project ‘Eerstelijn Oncologiezorg in Beweging’.

Saskia Kobes en Mary Groeneveld werken beiden als verpleegkundig specialist bij huisartsenpraktijk Wateringse Veld in Den Haag. Vanuit hun passie voor de oncologische patiënt, startten zij in 2019 met een project om de oncologische zorg in de eerste lijn te verbeteren.

Uit de literatuur, de media én gesprekken met patiënten bleek dat begeleiding van patiënten met kanker in de eerste lijn wordt gemist, vertellen Saskia en Mary. Zij benaderden actief patiënten met kanker die behandeling in het ziekenhuis ondergaan. ‘Wij hebben patiënten gebeld en op het spreekuur uitgenodigd. Tijdens deze consulten vroegen wij hoe het met ze gaat, hoe ze alles ondergaan en waar ze tegenaan lopen.’

Naar behoefte van de patiënt werden deze gesprekken telefonisch of op de praktijk gevoerd. Na zes maanden is bij deze groep patiënten een enquête afgenomen: de consulten scoorden gemiddeld een negen. ‘De meerwaarde van de intensieve begeleiding was overduidelijk voor ons als VS maar ook voor de huisartsen.’

Wandelconsult

Vervolgens dachten Saskia en Mary na over de groep patiënten die klaar is met behandeling en nog klachten heeft maar niet goed weet waar met deze klachten heen te gaan. ‘Omdat bewegen voor iedereen, en zeker voor patiënten met kanker, belangrijk is, zijn we gestart met wandelconsulten bij deze groep. Het gesprek dat normaal in de spreekkamer plaatsvindt, hebben wij verplaatst naar de buitenlucht. Al wandelend vertelt een patiënt over de dingen die nog spelen.’

Gesprekstool: OOK-canvas

Samen met stichting OOK is een functieprofiel geschreven voor begeleiding van patiënten met kanker in alle fasen die een patiënt doorloopt na de diagnose kanker. Saskia en Mary gebruiken het OOK-Canvas als tool tijdens het gesprek.

Saskia Kobes en Mary Groeneveld wonnen de Patient Centricity Award voor de wandelconsulten, als onderdeel van hun project. Aan de Patient Centricity Award is een geldprijs verbonden van € 10.000, een ‘unrestricted educational grant’ van initiatiefnemer Takeda Oncology.

Foto  v.l.n.r.: Mary Groeneveld en Saskia Kobes

Lees ook: ‘Taakherschikking is meer dan een VS of PA‘, interview met Emmy Derks, directeur KOH over taakherschikking in de eerste lijn.

Bekijk alle publicaties over de Eerste lijn.