(Demissionair) minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, was afgelopen maandag, 8 februari, aanwezig bij een college voor de Masteropleiding Physician Assistant aan de HAN. Zestig eerstejaars studenten waren er virtueel bij. 

Het college ging over Critical Appraisal of a Topic. Kortweg CAT: een gestructureerde methode om in de medische praktijk wetenschappelijk bewijs te zoeken, duiden en vertalen naar behandeling en beleid. Maar voordat het fijne van CAT ter sprake komt, geeft docent Arna van Doorn het woord aan de eerstejaarsstudenten. Om de minister bij te praten over de impact van corona op hun stage en studie.

Stage? Sorry, geen tijd…

Al gauw blijkt er een breed gedeeld pijnpunt te zijn: de ene na de andere student zegt ermee te worstelen om in coronatijd een goede stageplek te vinden. En juist stages zijn van onschatbare waarde bij een praktijkgerichte duale masteropleiding pur sang als Physician Assistant. Inmiddels kunnen de PA-studenten de antwoorden van ziekenhuizen en zorginstellingen aardig dromen: “Sorry, het is hier alle hens aan dek.” “We moeten al extra mensen inwerken.” “Het lukt ons nu echt niet om ook nog stagiairs op sleeptouw te nemen.”

… of geen werk

Tegelijkertijd speelt de tegenovergestelde trend de studenten parten: bij andere instellingen stokt al maanden de normale bedrijvigheid. Zo hoort de minister van student Ingo Nijhuis, die als PA in opleiding stageloopt in een huisartsenpraktijk: “Veel patiënten willen de dokter niet lastigvallen en mijden het spreekuur.” Of neem de ouderenzorg, waar Wendy van de Heuvel werkt: “De aangescherpte bezoekrestricties leiden ertoe dat corona minder ouderen ziek maakt. Geweldig natuurlijk. Voor mij betekent dit wel dat ik minder ervaring kan opdoen met anamneses afnemen — maar dat is een prijs die ik uiteraard met alle liefde van de wereld betaal.”

Extra studiedruk

De stageperikelen vertalen zich ook in meer studiedruk, zo laten de eerstejaars Van Engelshoven weten. Net hebben ze hun eerste toets achter de rug. De uitslag volgt binnenkort. Spannend in normale tijden, maar extra spannend nu velen nou niet bepaald boven op een schatkist vol praktijkervaring zitten. Gelukkig hebben de meesten voor de eerste twee blokken toch een stageplek weten te bemachtigen. Maar of ze dit kunststukje voor het komende blok zullen kunnen herhalen? Twijfelachtig. Zeker met mogelijk een derde coronagolf op komst.

“Om ook het positieve te benoemen”, benadrukt Jill Muijrers, PA in opleiding Anesthesie bij het UMC Maastricht, “de HAN heeft de situatie goed en gestructureerd opgepakt. Docenten doen erg hun best voor ons en het online onderwijs biedt ook nieuwe mogelijkheden.”

Begrip en toezegging

De minister toont zich een aandachtig en betrokken luisteraar. Ze snapt de zorgen van de studenten. “Neem van mij aan dat we op het ministerie met mens en macht eraan werken om snel verbetering in deze nare situatie te brengen. Het is me overduidelijk dat jullie momenteel veel aan het hoofd hebben: een hoop onzekerheid, stageproblemen, zorgen over studievertraging. Erg complex allemaal. Hoe eerder we hieruit komen, hoe beter. En daar blijven we ons hard voor inzetten, die toezegging geef ik jullie graag!”

Grote behoefte aan PA’ers

Over anderhalf jaar hopen deze studenten volleerd PA’ers te zijn. Niet voor niets heeft de werkgever hen voor deze opleiding aangemeld. In het werkveld is en blijft de behoefte aan hun kennis en kwaliteiten groot.

Bron: SAM, online journalistieke medium van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Tekst: Hans Wanningen
Foto: rijksoverheid.nl