‘Al eens aan een verpleegkundig specialist gedacht?’ Dat is de titel van een artikel in ‘De Dokter’ (3/2019) waarin de verschillen op een rij worden gezet tussen de praktijkondersteuner, praktijkverpleegkundige, de VS en de PA.

Aan het woord komt huisarts Ronald Roothans uit Breda die een verpleegkundig specialist heeft opgeleid. ‘De beklemmende drukte op de huisartsenpost vroeg om meer professionals. Daarom werd een opleidingstraject voor de VS gestart. Mijn keus was snel gemaakt. Een aios leid je meestal op voor iemand anders en voor een andere regio, van een verpleegkundig specialist hoop je dat die wat langer blijft.’

Manon Schriek werkte eerst als verpleegkundig specialist in het ziekenhuis voordat ze in de huisartsenpraktijk van Roothans ging werken. ‘Op de mammapoli in het ziekenhuis zag ik de meeste patiënten maar kort. In de huisartsenzorg leer je patienten en hun gezinnen over een langere periode beter kennen. Patiënten hebben ook heel verschillende klachten. Niet alleen medisch, maar ook sociaal en psychisch.

De LHV-projectgroep Arbeidsmarkt Ondersteunend Team zet zich ervoor in dat nu en in de toekomst voldoende opgeleide en gemotiveerde mensen zijn die graag binnen de huisartsenzorg willen werken.

Lees het volledige artikel op de website van de LHV.