Op de website van MedNet verscheen een interview met een VS en een PA. Beiden werken binnen de reumatologie. Hun achtergronden zijn verschillend en hun huidige werkzaamheden ook. Wat zijn verschillen en overeenkomsten?

Zij is verpleegkundig specialist AGZ, hij physician assistant. Zowel Liesbeth Beaart-van de Voorde als dr. Florus van der Giesen hebben de reumatologie als speciaal aandachtsgebied. Wat houden de functies VS en PA nu precies in? “Het is maar wat je afspreekt.”

Liesbeth voltooide de hbo-V opleiding, volgde meerdere verpleegkundige specialistische vervolgopleidingen, de post-bachelor Zorgmanagement en later de master Advanced Nursing Practice (MANP). Tijdens en na de opleiding specialiseerde zij zich in reumatologie.

Florus is van huis uit fysiotherapeut en was toen al betrokken bij de reumatologische zorg. In 2010 promoveerde hij op onderzoek naar revalidatie bij patiënten met RA. Daarna begon hij zijn opleiding tot PA, die hij in 2012 afrondde.

Lees verder op de website van MedNet.

Lees hier meer over de beroepen van de physician assistant en de verpleegkundig specialist en in het interview met Geert van den Brink die promotieonderzoek deed naar de inzet van de VS en de PA in de Nederlandse gezondheidszorg. Ook op de websites van de beroepsverenigingen vind je meer informatie: NAPA en V&VN VS.