In dit Dossier wordt ingezoomd op de rol van de verpleegkundig specialist bij zorg voor mensen dichtbij huis. In negen praktijkvoorbeelden vertellen verpleegkundig specialisten hoe zij deze zorg vormgeven. 

Verpleegkundig specialisten (VS’en) spelen een belangrijke rol in het streven naar ‘Juiste Zorg Op de Juiste Plek’. Ze combineren verpleegkundige en geneeskundige zorg, zijn werkzaam in diverse settingen, fungeren vaak als regiebehandelaar en zijn een spin in het web voor de zorgvragers.

Ondanks de positieve ervaringen met de inzet van de VS voor versterking van de eerstelijnszorg, blijft het een uitdaging om hun rol goed te integreren in het bestaand zorgstelsel, mede door gebrek aan bekendheid bij organisaties, (nationale) beleidsmakers en verzekeraars over de rol en impact van de VS bij zorg voor mensen (dichtbij) thuis. Dit belemmert de VS in de dagelijkse werkzaamheden bij het leveren van zorg dichtbij huis.

Cruciale rol van de VS

Samen met de VS’en hebben wij in dit onderzoek gefocust op hun cruciale rol in het leveren van specialistische zorg dichtbij huis en hoe deze kennis en inzichten verspreid kan worden onder beleidsmakers en financiers. Dit leidde tot een artikel over de ervaringen van de VS’en, leerzame werksessies met beleidsmedewerkers en een verzameling van negen praktijkvoorbeelden die we in dit dossier presenteren. Door deze kennis met zowel zorgprofessionals als beleidsmedewerkers te delen, hopen we de positie van de VS in de zorg voor mensen (dichtbij) huis te versterken.

Anderhalvelijnszorg definiëren we als medisch specialistische zorg die verschuift van ziekenhuis naar dicht bij huis, ofwel het versterken van de eerstelijnzorg. Hierdoor kunnen ziekenhuisbezoeken worden voorkomen en kunnen mensen mogelijk eerder het ziekenhuis verlaten.

Negen praktijkvoorbeelden

Voor de praktijkvoorbeelden vroegen we VS’en die specialistische zorg verlenen bij mensen thuis te vertellen over hun huidige positionering, hun inzet bij de Juiste Zorg Op de Juiste Plek, de kansen en knelpunten, hun ideale toekomstbeeld en welke vraagstukken zij als beleidsmakers zouden aanpakken om de positionering van de VS in de zorg voor mensen (dichtbij) thuis te versterken.

In dit dossier is een tweedeling te zien in praktijkvoorbeelden van VS’en die specialistische zorg dichtbij huis verlenen:

  • medisch-specialistische zorg voor patiëntengroepen in de wijk (anderhalvelijnszorg);
  • zorg voor ouderen thuis.

Heb je vragen of wil je meer weten over dit dossier, neem dan contact op met Nienke Bleijenberg of Anneke van Vught.