Hoe start je als physician assistant of verpleegkundig specialist een initiatief voor anderhalvelijnszorg? Hoe zorg je voor draagvlak en samenwerkingsafspraken, en hoe monitor je de resultaten? HAN University of Applied Sciences, lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening, heeft daar uitgebreid praktijkonderzoek naar gedaan. Het resultaat is een implementatiewijzer met stappenplan, succesfactoren, praktijkvoorbeelden en talloze tips en adviezen om een initiatief in de anderhalvelijnszorg te ontwikkelen.

Physician assistants (PA’s) of verpleegkundig specialisten (VS’en) die een goed idee hebben voor anderhalvelijnszorg en dit willen uitwerken, kunnen gebruik maken van de nieuwe Implementatiewijzer PA en VS in anderhalvelijnszorg. Ook huisartsen en medisch specialisten die aan de slag willen gaan met deze verschuiving van zorg vinden hierin inspiratie en handvatten.

Anderhalvelijnszorg is het verplaatsen van beperkt complexe medisch-specialistische zorg, die eerst door een medisch specialist in het ziekenhuis werd verleend, naar de patiënt thuis, in een gezondheidscentrum, huisartsenpraktijk, wijkkliniek of verpleeghuis.

Anderhalvelijnszorg wordt vaak gestart vanuit de tweede lijn, maar het initiatief kan ook in de eerste lijn ontstaan. Er is altijd sprake van een verschuiving van zorg van de tweede lijn naar de eerste lijn.

Kansen voor PA en VS

Bij anderhalvelijnszorg gaat het dus om de verbinding tussen de eerste- en tweedelijnszorg, zowel in cure als in care. Het biedt daardoor volop kansen en mogelijkheden voor de physician assistant (PA) en de verpleegkundig specialist (VS) voor taakherschikking.

PA en VS combineren de toegankelijkheid van de eerste lijn, met de specifieke kennis en diagnostiek van de tweede lijn. PA en VS kunnen optimaal gebruik maken van de competenties die zij hebben verworven in hun masteropleiding.

Implementatiewijzer

De ontwikkeling van een initiatief in de anderhalvelijnszorg is niet eenvoudig. Om PA en VS hierin te ondersteunen, is deze implementatiewijzer ontwikkeld.

De implementatiewijzer biedt ook handvaten en inspiratie aan huisartsen en medisch specialisten die aan de slag willen met anderhalvelijnszorg.

De implementatiewijzer geeft antwoorden op vragen als:

  • Hoe start je een initiatief voor anderhalvelijnszorg?
  • Hoe zorg je voor draagvlak?
  • Hoe geef je samenwerkingsafspraken met betrokken partijen vorm?
  • Hoe monitor je of de beoogde effecten zijn bereikt?

Leren van pioniers

In de afgelopen jaren zijn diverse initiatieven gestart om anderhalvelijnszorg met PA en VS vorm te geven. Enthousiaste PA’s en VS’en zijn vaak de pioniers in deze projecten.

Vijf van deze voorbeelden vormen de basis van deze implementatiewijzer. Hierin laten PA of VS zien hoe zij aan de slag zijn gegaan, wat hun ambities zijn, waar ze in de praktijk tegenaan lopen en welke resultaten ze hebben bereikt.

De implementatiewijzer bevat bovendien een stappenplan en een beschrijving van succesfactoren, gebaseerd op ervaringen van professionals uit de praktijk.

Over de implementatiewijzer

De ‘Implementatiewijzer PA en VS in anderhalvelijnszorg’ is een uitgave van de HAN University of Applied Sciences, lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening, met financiering van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Onderzoekers zijn Anneke van Vught, José Peeters, Geert van den Brink en Miranda Laurant.

De implementatiewijzer is te raadplegen via een interactieve website en is onderdeel van Platform Zorgmasters:

https://anderhalvelijnszorg-zorgmasters.nl/