Elfi Rookhuizen werd in 2013 door GGZ-organisatie Arkin gevraagd om de opleiding tot verpleegkundig specialist te implementeren en het nieuwe beroep binnen de organisatie te positioneren.
Zeven jaar geleden begon Elfi Rookhuizen als Opleider Verpleegkundig Specialisten bij Arkin met drie studenten. Inmiddels zijn er veertig verpleegkundig specialisten werkzaam. Ruim twintig zorgprofessionals zijn tegelijkertijd bezig met de masteropleiding tot verpleegkundig specialist.
“Het wordt steeds belangrijker om goede verpleegkundig specialisten te kunnen inzetten”, vertelt Elfi. “Zij worden opgeleid tot verpleegkundige op masterniveau en ingezet in de rol van regiebehandelaar, waarbij ze verpleegkundige kennis combineren met medisch- psychiatrische kennis en psychologische behandeltechnieken.”
De verpleegkundig specialist heeft aandacht voor de impact van een ziekte op het dagelijks leven en de psychosociale gezondheid. “Door een herstelgerichte benadering, educatie en in te zetten op participatie stimuleert een verpleegkundig specialist de autonomie en eigen regie van patiënten.”
Grote verantwoordelijkheid als verpleegkundig specialist
Momenteel is de vraag naar verpleegkundig specialisten groter dan het aanbod, maar dat heeft niets te maken met de animo onder verpleegkundigen. “Het klinkt hard, maar niet alle hbo-verpleegkundigen hebben het in zich. We vragen daarom niet alleen een hbo-diploma en ervaring in het vak, maar ook aantoonbaar bovengemiddeld functioneren. Houdt iemand zich al bezig met innovatie? Overstijgt zijn of haar denken en handelen de eigen afdeling? Is er al sprake van coaching van collega’s? Je maakt van een hbo-professional een masterprofessional.”
Elfi geeft aan dat de opleiding veel verdieping geeft in het verpleegkundige vak en veel nieuwe kennis genereert, maar tegelijkertijd behoorlijk intensief is. “Naast klinische vaardigheden werk je ook aan wetenschappelijk onderzoek, coaching en leiderschapstaken. Bovendien leer je hoe het is om soms moeilijke keuzes te maken, waar het verpleegkundig team waar jij op dat moment zelf vaak geen onderdeel meer van bent niet altijd achterstaat.”
Ervaring van student
Eva van Geemen (25) volgt op dit moment de driejarige opleiding tot verpleegkundig specialist in de GGZ. Als verpleegkundige was ze vanaf het begin al op zoek naar ontwikkeling en verdieping. “Het duurde best lang tot ik deze studie tegenkwam. Ik overwoog als verpleegkundige zelfs om geneeskunde te gaan studeren of een opleiding tot physician assistant te volgen, maar niks matchte. Ik wilde namelijk wel verdieping, maar vind verpleegkunde ook het mooiste wat er is. Toen ik deze opleiding tegenkwam, was ik heel blij. Straks kan ik beide combineren.”
In eerste instantie werd Eva nog afgewezen voor de opleiding (te jong, te onervaren). Nadat ze van baan was veranderd en in de ambulante jeugd GGZ kwam te werken, probeerde ze het opnieuw. Met succes, want inmiddels is ze begonnen aan haar tweede jaar van de opleiding. “Ik vind het echt fantastisch en ben blij dat ik de driejarige variant doe. Binnen deze masteropleiding kom je ieder jaar op een ander terrein. Ik weet nog niet precies wat ik uiteindelijk wil, dus door overal een kijkje te nemen krijg ik een steeds breder beeld van de GGZ.”
Bron: Mijnhartvoordezorg.nl, door Thijs Stevens.
De volledige versie van dit artikel vindt u hier.