De inzet van de VS bij zorg voor mensen dichtbij huis

Voor dit dossier is samen met verpleegkundig specialisten (VS’en) gefocust op de cruciale rol van de VS in het leveren van specialistische zorg dichtbij huis.

Voor de praktijkvoorbeelden vroegen we VS’en die specialistische zorg verlenen bij mensen thuis te vertellen over hun huidige positionering, hun inzet bij de Juiste Zorg Op de Juiste Plek, de kansen en de knelpunten die zij ervaren.

Ook vroegen wij hen naar hun ideale toekomstbeeld: welke vraagstukken zouden zij als eerste aanpakken als zijzelf beleidsmakers zouden zijn, om de positionering van de VS in de zorg voor mensen (dichtbij) thuis te versterken?

In dit dossier is een tweedeling* te zien in de praktijkvoorbeelden:

  • VS’en die medisch-specialistische zorg verlenen aan patiëntengroepen in de wijk (anderhalvelijnszorg);
  • VS’en die specialistische zorg aan ouderen thuis bieden.

*Dit is dit dossier aangegeven door de grijze button boven de titels van de praktijkvoorbeelden.

Door deze kennis met zowel zorgprofessionals als beleidsmedewerkers te delen, hopen we de positie van de VS in de zorg voor mensen (dichtbij) huis te versterken.

Heb je vragen of wil je meer weten over dit dossier, neem dan contact op met Nienke Bleijenberg (n.bleijenberg@umcu.nl) of Anneke van Vught (avught@nza.nl).

Veel dank aan alle verpleegkundig specialisten die hun verhaal optekenden voor dit dossier.

Anderhalvelijnszorg

Praktijkvoorbeeld 1: VS dermatologie

Maartje Spit is VS AGZ dermatologie in anderhalvelijnszorg. Zij is expert in dermatoscopie en oprichter van het Dermatoscopie Platform. Als verpleegkundig specialist op het gebied van verdachte huidafwijkingen, fungeert zij als tussenstation naar complexere zorg toe.

Lees verder

Maartje Spit is VS AGZ dermatologie in anderhalvelijnszorg
Anderhalvelijnszorg

Praktijkvoorbeeld 2: VS hartfalen

Aveline Haaksma is verpleegkundig specialist cardiologie, met als aandachtsgebied hartfalen. Zij maakt deel uit van het hartfalenteam in het Diakonessenhuis Utrecht. Haar thuisbasis is het ziekenhuis. In een pilot hield zij een spreekuur in een gezondheidscentrum in de eerste lijn.

Lees verder

Aveline Haaksma is verpleegkundig specialist cardiologie, met als aandachtsgebied hartfalen